Založ si blog

Ako Robert Fico zabudol, že už nie je premiérom

Neprešiel ani týždeň od vymenovania Zuzany Čaputovej za prezidentku Slovenskej republiky a už s ňou (tak ako mal problém s Andrejom Kiskom) má problém poslanec Národnej rady Robert Fico.

Ale poďme pekne od začiatku.  To že mal ex-prezident Andrej Kiska počas svojho pôsobenia vo funkcií prezidenta Slovenskej republiky s Robertom Ficom nezhody je všeobecne známe. Neustále na seba niečo vyťahovali jeden na druhého. Fico obviňoval Kisku z nezaplatenia daní a Kiska zas Fica, že býva v byte daňového podvodníka. Ich „politické spolunažívanie“ však vyvrcholilo do „politického rozvodu“ krátko po tom, čo Andrej Kiska odmietol vymenovať kandidáta Roberta Fica za predsedu ústavného súdu Slovenskej republiky.

Fico si myslel, že v „pokoji dožije“na teplom miestečku na stoličke ako ústavný sudca, čo sa však mýlil, keď ho Andrej Kiska odmietol vymenovať za ústavného sudcu. To Fico len veľmi ťažko predýchaval a jeho „odplata“ Andrejovi Kiskovi nenechala na seba dlho čakať. Fico na Kisku vyvalil špinu v podobe, že Kiskova firma KTAG neodviedla dane tak ako mala a Ficko si myslel, že tým Kisku potopí, no zmýlil sa. Kiska ako sám povedal, že keď sa túto informáciu dozvedel nedoplatok na daniach jeho firmy doplatil.

S tým však asi Fico nerátal, lebo cez média si s Kiskom odkazovali jedno špatné slovo za druhým. Fico dokonca neskôr Kisku označil aj za opozičného prezidenta a tak sa podľa Fica Kiska mal stať nie nestraníckym ále straníckym prezidentom, ktorý si „prihrieva polievočku“ u opozície.

Andrej Kiska sa napokon rozhodol, že už na výroky na vyjadrenia Fica reagovať nebude. No i tak, sa mu Fico postaral o to, aby ho teraz po skončení prezidentského mandátu nezačala vyšetrovať prokuratúra. To či ho naozaj prokuratúra vyšetrovať bude sa možno ukáže v najbližších dňoch či mesiacoch, no uvidíme.

Kiska oznámil verejne, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie do funkcie prezidenta Slovenskej republiky, čo Fco ako aj jeho strana Smer – SD  musela prijať s obrovským nadšením a tak postavili svojho vlastného kandidáta – Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Fico a jeho Smer si myslel, že vyhrať prezidentské voľby bude hračka a len formalitou a mali by tak istotu, že by im „smeráckych“ kandidiátov a sudcov ústavného súdu napokon vymenoval „ich človek“ – Miroslav Lajčák ako nová hlava štátu. No hups. niečo sa pokazilo.

Do boja o prezidentský palác vstúpila dovtedy nie veľmi známa právnička a občianska aktivistka – Zuzana Čaputová, ktorá oznámila svoju kandidatúru na post prezidenta Slovenskej republiky. Robert Fico si myslel, že keď Smeráci vyhrali parlamenté voľby X.- krát po sebe vyhrajú aj tie prezidentské voľby. Ale nestalo sa tak.

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky vláda Roberta Fica pod tlakom verejnosti podala demisiu a predsedom vlády sa stal Peter Pellegrini. Jednoducho povedané, Fico si myslel, že vražda prejde u ľudí no ľudia vyšli do ulíc a požadovali zmenu vlády a odchod Fica z čela premiéra. Hlas ľudu bol vypočutý z časti a Fico zostal len ako predseda strany Smer a Pellegrini do svojej vlády priniesol nový vietor.

Čuduj sa svete začal komuniovať s novinármi ľudsky nie ako Fico, arogantne, opovrhnuto a s nechuťou odpovedať na otázky a Fico sa utiahol do úzadia. No nie na dlho. Dnes si opäť otvoril svoju smerácku papuľu a to rovno na prezidentku Zuzanu Čapútovú, ktorá dnes oznámila že nepodľahne tlaku a sudcov ústavného súdu nevymenuje  skôr, než parlament zvolí zvyšných šiestich kandidátov.

Kandidáti sú, kandidáti strany Smer samozrejme a Fico je jednym z nich a podľa Fica by mala prezidentka vymenovať už zvolených ústavných sudcov, aby tým neblokovala ústavný súd, čo však prezidentka odmietla a sama povedala, že akonáhle dostane na stôl všetky mená nových ústavných sudcov, riadne zvolených poslancami Národnej rady, tak ich vymenuje čo nasjkôr a pokiaľ jej to, jej pracovný program umožní, sudcov do dunkcie vymenuje ešte v deň zvolenia ústavných sudcov parlamentom.

No je zrejmé, že Fico očakával, že prezidentka hneď v prvý deň vymenuje všetkych kandidátov Smeru a bude to vybavené no Fico sa tak snaží obíjsť ústavu Slovenskej republiky čo prezidentka striktne odmieta a na tlačovke po stretnutí s premiérom Pellegrinim povedala, že sa bude riadiť ústavou, no nech jej to dlho vydrží.

A v krátkosti ešte spomeňme aj Roberta, ten akosi stále zabúda na to, že už nie je ústavným činiteľom a premiérom, ale iba poslanec Národnej rady a namiesto toho aby držal hubu a krok a v tichosti čučal v parlamente ako poslanec stále vystrkuje svoje smerácke rožky. No pán poslanec Fico už ste len posranec pardón, poslanec parlamentu a nie ústavným činiteľom a nemáte žiadne právo diktovať najvyššiemu ústavnému činiteľovi teda prezidentke čo má robiť a čo nie a vôbec, čudujem sa Vám, že ste ešte nepochopili fakt, že je koniec pre Vás, a postupne aj Vašu stranu.

Je najvyšší čas zamyslieť sa nad odchodom do politického dôchodku, ako to pred pár rokmi spravil Váš politický učiteľ – Vladimír Mečiar, ktorý Vás „zasvätil“ do kradnutia verejných financií a odstraňovaní nepohodlných ľudí….

Recenzia knihy: Ondrej Sokol – Ako som vozil Nórov

06.12.2018

Voziť Nórov v MHD nie je len tak! svoje o tom už teraz vie aj autor knihy Ondrej Sokol, ktorému vyšla kniha s názvom: „Ako som vozil Nórov“ knižka vyšla tento rok a v skutku je napísaná veľmi humorným spôsobom. Autor knihy Ondrej Sokol celý život pracuje ako vodič v MHD v Bratislave, kde denno denne chodí svojou starou Karosou, tou istou trasou denno denne, autobus [...]

Recenzia knihy: Marek Vagovič a kolektív – Umlčaní

27.11.2018

Ako začať, považujem sa za veľkého milovníka dobrých kníh. Rád čítam prevažne knihy o druhej svetovej vojne o osudoch ľudí, ktorí toto obdobie prežili a svoj príbeh sa rozhodli vyrozprávať na papier. Nikdy ma veľmi nezaujímali knihy politického zámeru až do onen jedného dňa, keď som počas svojho listovania medzi pripravovanými knižnými novinkami na jednom [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 11484x
Priemerná čítanosť článkov: 3828x

Autor blogu

Kategórie